no comments

Warga Emas Rentung Akibat Menyelamatkan Harta Benda

Sarikei 09.04.2017
Seorang warga emas rentung dalam kebakaran rumah panjang di Rumah Saba, Sungai Enseluai, Sare, Sarikei pada jam 10 pagi tadi. Mayat yang rentung ditemui oleh pasukan Bomba yang sedang membuat kerja-kerja memadamkan kebakaran tersebut.

Menurut saksi di tempat kejadian, mangsa dilihat masuk semula ke dalam rumah untuk menyelamatkan barang berharga. Mayat ditemui oleh pihak Bomba di dalam bilik tidur pada pintu No 2 rumah panjang tersebut.

Dalam kebakaran ini, 17 buah rumah musnah terbakar. Beberapa orang penduduk turut cedera dalam usaha mereka menyelamatkan harta benda. Mereka yang tercedera mendapatkan rawatan dari Emergency Medical Rescue Service (EMRC) Balai Bomba Sarikei.

Pihak Bomba yang tiba di lokasi kebakaran diketuai oleh Penolong Penguasa Bomba, Suna Kaha bersama 35 orang anggota. Sebanyak 3 jentera Pemadaman (2 dari Bomba Sarikei dan 1 dari Bomba  Bintangor), 1 Jentera EMRS (Sarikei) dan pelbagai jenis kenderaan lain digunakan untuk memadam kebakaran dan menyelamatkan mangsa.

Hadir sama di tempat kebakaran ialah Ketua Zon Sibu,  Penguasa Kanan Bomba I, Abdul Mutalib bin Rashid. Punca kebakaran dan jumlah kerugian masih dalam siasatan.

Facebook Comments