no comments

Wanita Yang Suka Berselfie Akan Kelihatan Lebih Tua, Ini Sebabnya

Trend selfie sudah menjadi antara perkara yang wajib dilakukan pada setiap hari. Namun tahukah anda bahawa tabiat selfie berlebihan juga boleh menyebabkan kulit wajah anda kelihatan cepat tua? Penjelasannya di bawah ini.

Perkara ini didedahkan oleh seorang blogger kecantikan Mehreen Baig, 26, di mana tabiat selfie berlebihan akan menyebabkan kulit wajah cepat tua. Melalui portal berita Dailymail, Mehreen menjelaskan tabiat selfie sebanyak 50 kali sehari boleh menyebabkan muka ditumbuhi jerawat, bintik hitam dan perubahan kepada tona kulit.

Ini kerana cahaya yang dihasilkan oleh lampu biru HEV(High-Energy Visible Light) pada telefon lebih berbahaya dari cahaya matahari kerana kadar penembusan terhadap kulit lebih dalam.

Selepas mengetahui mengenai cahaya HEV yang dipancarkan telefon semasa bergambar, dia telah bertindak berjumpa pakar kulit apabila melihat kulit wajahnya mengalami tanda-tanda penuaan pra-matang.

Cahaya HEV bukan sahaja dipancarkan oleh peranti seperti telefon tetapi turut terdapat pada komputer riba dan tablet dan kajian menunjukkan ia hanya sebagai berbahaya kepada kulit sebagai cahaya UVA dan UVB.

Berdasarkan kajian dan didedahkan oleh David E. Bank, Direktor dermatologist, cosmetic, dan laser surgery di Mount, New York. cahaya HEV boleh menyebabkan kulit menjadi kering, berkedut, kemerahan, sehingga pigmentasi.

“Beberapa kemungkinan terjadi dari kesan HEV iaitu kekeringan, kedutan, kemerahan, sehingga pigmentasi,” jelasnya.

Disebabkan itu, Mehreen menasihati orang ramai supaya mengurangkan aktiviti berselfie untuk mencegah gajala berkenaan, pastikan anda selalu memakai sunscreen dengan kandungan zinc oxide dan titanium, untuk mencegah penuaan pada kulit ketika berselfie.

 

Baca lagi: Ujian Jari Ini Boleh Menentukan Samaada Anda Cantik Atau Tidak

Sering kali bertanya-tanya di depan cermin apakah anda cukup cantik untuk tackle lelaki yang berkesan dihati anda? Well, semua wanita pernah mengalami masa ini. Namun sekarang ada sebuah cara mudah untuk mengukur kecantikan anda.

Sebuah ujian mudah boleh menunjukkan dua hal, wajah anda cantik atau tidak. ujian mudah ini dinamakan ‘Beauty and Ugliness Pengenalan Method’ dipetik dari Metro. Dan teknik ini sangat popular di laman media sosial China, Weibo.

Begitu uniknya ujian ini, membuat banyak orang ingin tahu. Walaupun khabarnya, banyak selebriti di China cuba ujian cantik atau jelek ini. Seperti apa ya caranya?

Pertama, acungkan jari telunjuk anda, letakkan pangkal jari telunjuk pada dagu. Apakah bibir anda menyentuh jari atau tidak? Bila anda bingung, lihat gambar di bawah ini.
Menurut ujian ini, kalau bibir anda menyentuh jari, maka anda adalah orang yang cantik dan menarik. Namun bila tidak, anda tak masuk dalam kategori cantik dan menarik. Hal yang sama berlaku pada lelaki yang cuba melakukan ujian jari ini.

Namun para pakar mengatakan bahawa anda tak perlu bimbang kalau ternyata anda takdikategorikan cantik. Kerana ujian ini tak mengukur kecantikan secara keseluruhan. menurut Dr Mark Holmes, ini adalah ujian yang mudah untuk mengukur simetri dan seimbang pada wajah.
Kerana kecantikan dianggap sebagai sesuatu yang simetri dan seimbang. Namun ujian ini tidakboleh mengukur semangat dan keperibadian anda. Jadi, bagaimana hasil ujian kecantikan anda, Ladies?

Facebook Comments