no comments

REMAJA INDIA CIPTA SELUAR DALAM KALIS ROGOL

Remaja India cipta seluar dalam kalis rogol

REMAJA perempuan warga India telah mereka cipta seluar dalam yang didakwa kalis rogol yang dilengkapi dengan kunci, amaran GPS untuk makluman polis dan video kamera untuk merakamkan muka penyerang.

Laporan The Daily Mail menyebut, Seenu Kumari yang dilahirkan dalam keluarga miskin di Farrukhabad, Uttar Pradesh membelanjakan kurang RM270 untuk membangunkan seluar dalam yang turut meletakkan butang kecemasan dan kunci.

Berwarna merah jambu, ia diharap mendapat pasaran meluas kerana turut memiliki kelebihan kalis peluru dan tidak boleh dipotong dengan pisau.

“Saya letakkan kunci pintar yang hanya boleh dibuka jika tahu kata laluannya, selain peranti elektronik yang dilengkapi GPS dan kemudahan untuk dihubungi.

“Jadi, apabila ada yang cuba mencabuli seseorang wanita, peranti itu akan menghantar mesej kepada ahli keluarganya dan juga polis.

“Susulan itu, pihak polis akan tiba di lokasi menggunakan GPS yang dipasang dan mematahkan cubaan merogol itu,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, seluar dalam itu tidak semestinya dipakai sepanjang masa, kecuali ketika melalu perjalanan sendirian dan ketika berada di lokasi yang dianggap tidak selamat.

Tambahnya, jika diserang, wanita yang memakai seluar dalam ini juga boleh menekan butang pada peranti yang akan menghubungi nombor kecemasan yang telah ditetapkan.

Menurut media Britain itu, prototaip seluar dalam itu juga telah dihantar ke Yayasan Innovasi Nasional di Allahabad untuk dipatenkan sebelum ia dipasarkan.

Sumber:The Daily Mail

Artikel berkaitan…

Sembilan remaja mengaku salah rogol gadis bawah umur

TAMPIN – Sembilan remaja, empat daripadanya berusia 17 tahun dan lima berusia 16 tahun mengaku bersalah di Mahkamah Majistret kerana rogol, seks luar tabii gadis bawah umur.

Kesemua mereka menghadapi 21 pertuduhan dalam kejadian 14, 19, dan 31 Disember lalu.

Kes berlaku di sekitar kawasan Gemencheh antaranya di kawasan semak dan rumah.

Prosiding dijalankan secara tertutup dan kesemua tertuduh mengaku bersalah atas pertuduhan yang dibacakan oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Tan Chai Wei.

Tertuduh mengikut pertuduhan masing-masing dihadapkan di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan bagi keselahan rogol dan Seskeyen 377A Kanun Keseksaan bagi kesalahan seks luar tabii.

Bagaimanapun, berikutan pesalah adalah juvana, kesemuanya dibicarakan di bawah Seksyen 91(1) Akta Kanak-kanak.

Timbalan Pendakwa Raya, Rinisha Priyya memohon majistret menetapkan wang jaminan sebanyak RM1,000 bagi setiap pertuduhan yang dibacakan.

Majistret kemudiannya menetapkan wang jaminan sebanyak RM500 bagi setiap kesalahan.

Bagaimanapun bagi tiga tertuduh yang mempunyai satu pertuduhan, wang jaminan yang dikenakan adalah kekal sebanyak RM1,000.

Majistret kemudiannya menetapkan tarikh pada 26 Februari untuk laporan akhlak bagi kesemua tertuduh.

Difahamkan, kesemua tertuduh diikat jamin oleh ahli keluarga masing-masing.

Facebook Comments