no comments

PANGGILAN TELEFON BIMBIT PERTAMA DI DUNIA

PANGGILAN TELEFON BIMBIT PERTAMA DI DUNIA

Tahukah anda bila panggilan telefon bimbit pertama kali dilakukan di dunia ini dan siapa orang yang bertanggungjawab melakukannya?

Panggilan telefon dalam gambar ini dibuat pada 3 april 44 tahun yang lalu oleh seorang pengurus besar firma Motorola Martin Cooper di pusat Bandar New York. Cooper yang ketika itu berusia 44 tahun keluar bersiar-siar dengan membawa prototaip motorola Dyna-Tac sambil diperhatikan oleh orang awam yang terkejut dengan gajet yang dibawanya.

Semasa saya bersiar-siar, penduduk New York begitu kagum melihat seseorang berjalan sambil bercakap di telefon. Anda perlu ingat ketika itu tahun 1973, tiada lagi kod apatah lagi telefon selular (bimbit) katanya yang kini berusia 88 tahun. (Tidak pasti masih hidup atau meninggal)

 

Menurutnya, orang pertama yang dihubungi ketika itu ialah ketua unit penyelidikkan firma telefon Bell, Dr Joe S Engle yang juga saingnya sebelum dia menghubungi beberapa wartawan.

Saya menelefon Joe untuk memberitahu kami telah mengatasi Bell dalam perlumbaan untuk menghasilkan telefon bimbit pertama di dunia. Cooper kemudian membenarkan wartawan-wartawan tersebut membuat panggilan mereka sebagai bukti bahawa mereka bukan ditipu dan dia bukan sedang berjenaka.

Telefon bimbit Dyna-Tac yang seberat 0.6kg berada dalam pasaran 10 tahun kemudian iaitu pada tahun 1983 dan dijual pada harga mencecah AS$3,500  (RM 10,592.00).

Facebook Comments