no comments

Kisah “Ibu Ten Percent” Dari Indonesia

Di Asia Tenggara, kita ketemu dengan Raden Ayu Siti Hartinah atau Ibu Tien, isteri kedua Jeneral Suharto yang merampas kuasa pada tahun 1965.
Rampasan kuasa yang ditaja oleh CIA ini menyaksikan pembantaian hampir tiga juta rakyat Indonesia, penyokong Bung Karno.

Ibu Tien juga menjadi FLOI, First Lady of Indonesia dan sejarah merakamkan bagaimana Wanita Pertama Indonesia ini cukup berpengaruh. Media Indonesia dan luar negara turut melaporkan tentang peranan Ibu Tien di belakang kuasa Jeneral Suharto.

Jeneral Suharto memerintah Indonesia dengan kejam dan ganas. Suharto membunuh lebih tiga juta penyokong Sukarno ketika cuba mengukuhkan rampasan kuasa. Setelah berkuasa, ribuan warga Indonesia dilaporkan hilang.

Pada tahun 1975, Suharto menyerang dan menawan Timor Timur, tanah jajahan Portugal. Jeneral Suharto juga memerangi gerakan pembebasan Papua Merdeka dan Gerakan Acheh Merdeka.

Ketika semua ini berlaku, Raden Ayu Siti Hartinah telah bertukar menjadi ‘Ibu Ten Percent’. Apa saja projek di Indonesia jika ingin mendapat kelulusan, wajib membayar ‘duit kopi’ sebanyak 10 peratus kepada Ibu Tien.

Dikatakan, suami Wanita Pertama Indonesia ini menjadi orang terkaya di Asia. Anak beranak Jeneral Suharto beraja di mata bersultan di hati.

 

Kredit Dan Sumber : FB Jasson King Fans Official

Facebook Comments