no comments

KHAS UNTUK #GengNajibRazak YANG MEMPERTIKAIKAN 10% CAJ PPIM

Asalammualaikum dan Salam Sejahtera.
Berikut adalah penjelasan isu caj 10% yang dikenakan oleh PPIM.
PPIM tidak menetapkan caj untuk membantu pengadu dalam urusan yang tidak membabitkan kos. Urusan kaunseling, bantuan asas, bimbingan adalah percuma.

Bagi kes yang tidak dapat ditangani kerana membabitkan kos tinggi akan dicadangkan (tanpa paksaan) kepada konsultan / syarikat konsultasi / panel peguam yang berdaftar di bawah PPIM. Ini bagi memastikan kes dapat diurus dengan teratur dan mampu diselesaikan dengan tersusun.

Sebagai contoh, kes Ahlong dikenakan caj sehingga 10% kerana ia melibatkan kos pentadbiran, penyediaan dokumentasi, semakan awal, siasatan terperinci, peguam, kos perjalanan, rundingan, elaun perunding, keselamatan dan sebagainya yang mana caj tersebut hanya dikenakan selepas kes berjaya diselesaikan.

Dalam hal ini, bantuan yang diberikan tidak semestinya percuma sebaliknya dibantu dengan cara hanya mengenakan caj minima bagi menampung kos tertentu. Sebagai contoh bagi kes Ahlong, pengadu tetap mendapat manfaat apabila mendapatkan bantuan. Berikut adalah contoh kes:
Tuntutan Asal Ahlong: RM10,000
Hasil Rundingan: RM5,000
Caj Dikenakan (10%): RM500
Jumlah Penjimatan Pengadu: RM4,500

Walaubagaimanapun, caj 10% adalah nilai maksima yang dikenakan bergantung kepada kerumitan kes. Caj tersebut bukan dikenakan oleh PPIM sebaliknya konsultan / syarikat konsultasi / panel peguam yang berdaftar. Tiada pengadu yang dipaksa mengambil khidmat yang ditawarkan bahkan tiada pengadu yang telah dikenakan caj membangkitkan hal caj tersebut.

Terdapat ribuan kes telah diuruskan secara percuma, bahkan PPIM turut mengeluarkan bantuan kewangan dalam aduan tertentu.
Harap kenyataan ini dapat menjelaskan kekeliruan masyarakat.
Terima kasih

Facebook Comments