no comments

Gambar Pertama Di Upload Di Internet

Pernah tak anda terfikir, daripada berjuta-juta keping gambar yang di muat naik ke internet sejak 25 tahun yang lalu, apa kah gambar yang pertama pernah di muat naik di internet buat kali pertama dalam sejarah komunikasi dunia?….

Gambar ini telah di muat naik ke Internet pada 18 Julai 1992 jam 2 petang dan pada 18 julai ini genaplah usia gambar ni yang ke 25 tahun berada di Internet untuk sejarah peradaban dalam kecanggihan komunikasi dunia. Sebuah kumpulan nyanyian wanita yang diberi nama Les Horribles Cornettes.

Kumpulan muzik ini terdiri daripada pekerja di makmal terkenal CERN Organisation Europeenne Pour La Recherche Nucleaire.

Silvano de Gennaro

Gambar tersebut telah diambil oleh Silvano de Gennaro, seorang pembangun IT di CERN yang juga merangkap pengurus kumpulan Les Horribles Cornettes.

Dengan menggunakan kamera canon EOS 650, ianya kemudian di edit menggunakan Photoshop versi pertama untuk digunakan sebagai muka hadapan CD pertama kumpulan Cornettes.

Tim Berners-Lee

Untuk pengetahuan umum, Internet telah dicipta oleh Tim Berners- Lee di CERN pada 1992. Setelah dia mencipta versi terbaru dalam ‘World Wide Web’ atau ‘www’ yang kini di gunakan di serata dunia, ianya membolehkan proses muat naik dilakukan. Tim Berners pergi ke tepi meja Silvano sambil berkata, “Can I have it? I want to put it on the Web?

Jadi mengapakah gambar ini dipilih menjadi gambar pertama dimuat naik ke Internet? Tak ada gambar lain yang lagi senonohkah? Jawapannya ialah Sir Tim Berners-Lee ialah salah seorang peminat kumpulan Les Horribles Cornettes. Gambar ini dipilih oleh Bapa Internet secara rawak oleh beliau and the rest is history! So now you know! Gambar pertama di internet ialah gambar sebuah girl band yang terdiri dari awek dan pekerja CERN.

Gambar asli kumpulan Les Horribles Cornettes

 

Sumber : Jasson King Fans Official

Facebook Comments