no comments

“Baru Bukak 3 Hari, Habis Punah Ranah Dibuatnya”-Bangsa Johor Digelar “Jakun” Kerana IKEA..Patut Ke?

Yang agak melucukan atau jenaka ekonomi dalam kalangan netizen agak menarik.

Seperti berita kesusahan rakyat Malaysia, netizen menggambarkan lebih 20,000 pengunjung mengunjungi IKEA Tebrau iaitu IKEA terbesar di Asia Tenggara pada hari pertama pembukaan.

Malaysia mendahului carta apabila mencatatkan tempahan terbanyak menerusi penyedia e-dagang Alibaba berbanding lima negara lain Singapura, Filipina, Indonesia, Thailand dan Taiwan.

Alibaba memecah rekod 11.11 Single’s Day apabila mencatatkan jualan RM104.7 bilion dalam masa sehari.

10 juta pelanggan atau 1/3 daripada penduduk Malaysia berbelanja lebih RM100 juta dalam tempoh 24 jam di Lazada pada 11.11.2017.

Lebih 5000 buah kereta MyVi 2018 ditempah pada minggu pertama dilancarkan. Melepasi sasaran awal Perodua yang meletakkan jualan 6,000 unit untuk tiga bulan pertama.

Ribuan peminat mengunjungi kedai menjual telefon pintar sempena hari pelancaran. Beratur sejak jam 7 pagi walaupun kompleks membeli-belah Pavilion hanya dibuka jam 10 pagi.

Nah ! Adakah ekonomi negara sudah merudum atau ekonomi negara semakin berkembang baik ?

SEBAGAI rakyat Malaysia, berita perubahan harga minyak yang diumum pada setiap Rabu seolah-olah sudah ‘sebati’ didengari sehinggakan ia tidak begitu dirasai perubahannya.

Namun semalam, rakyat terpaksa menerima situasi berbeza apabila harga petrol mingguan meningkat sedikit iaitu naik sebanyak 7 sen bagi RON 95 manakala RON 97 pula sebanyak 6 sen.

Maka ramailah mengeluh perkara berkenaan yang secara tidak langsung konon menyebabkan peningkatan kos sara hidup, ditambah pula rata-ratanya menggunakan kenderaan untuk melakukan tugas harian.

Bagaimanapun, pelik pula kisahnya yang berlaku di selatan tanah air apabila pembukaan hari pertama gedung IKEA di Tebrau, Johor Bahru dikatakan telah dipenuhi ribuan umat manusia sejak awal pagi tadi!
Keajaiban itu tercipta apabila kira-kira 5,000 pengunjung berpusu-pusu tidak lepas peluang menyerbu pintu masuk gedung perabot itu seawal jam 6 pagi, malah ada yang telah menunggu di situ sejak jam 12 tengah malam tadi.

Di media sosial, rata-rata netizen khususnya yang terdiri daripada warga Johor berkongsikan beberapa gambar dan video menarik menggambarkan mengenai kemeriahan dan suasana sesak orang ramai yang berkunjung.

DCIM100MEDIADJI_0002.JPG

Situasi yang berlaku di Johor Bahru ini boleh dikatakan agak berbeza jika melihatkan situasi hari pertama pembukaan gedung cawangan IKEA di Cheras, Kuala Lumpur dua tahun lalu.

Mana tidaknya, jumlah pengunjung pada pembukaan kali ini difahamkan adalah dua kali ganda bilangannya berbanding di Cheras sendiri.

Perlu diingat, kerajaan pada 2015 masih belum mempraktikkan makanisme penetapan harga bahan api di pam minyak yang ditetapkan setiap minggu, namun lihatlah apa yang diulaskan oleh netizen di media sosial.

Biarpun berita kadar kenaikan harga minyak yang didakwa konon hanya membebani rakyat, namun ini hakikat sebenarnya betapa menunjukkan masyarakat kini sebenarnya masih mampu berbelanja besar lagi.

 

Sebagai info tambahan, cawangan ketiga gedung beli belah terletak berhampiran Jalan Desa Tebrau itu merangkumi kawasan seluas 46,713 meter persegi yang menjadikan gedung IKEA terbesar di rantau Asia Tenggara.

Ia memiliki semua ciri-ciri yang ada seperti ratusan gedung IKEA lain di seluruh dunia termasuk 54 bilik pemeran berinspirasikan ala Sweden bagi kelengkapan rumah kontemporari.
Syarikat perabot ini mulanya menapak di Malaysia pada tahun 1996 sebagai sebuah premis jualan barang hiasan rumah, terletak di dalam sebuah pusat beli belah terkenal di Bandar Utama, Selangor.

Gedung kecil ini kemudian mendapat momentum yang cukup untuk berkembang pada 2003, membuatkan syarikat gergasi dari Sweden itu berpindah ke premis sendiri di sebuah bangunan biru di Mutiara Damansara.

Kemudian ia membuka sebuah lagi cawangan di Cheras, ibu kota pada 2015 lalu dan dikatakan bakal menambah lagi cawangan di Pulau Pinang tahun depan.

Sumber : AirSoya.Com via viralit

Facebook Comments