no comments

ALLAHUAKBAR!.KEJAM..BAYI 8 BULAN KRITIKAL DIROGOL SEPUPU SENDIRI..

NEW DELHI: Biadab dan keji!

Tidak cukup dengan kes rogol kanak-kanak bawah umur, hari ini kita dikejutkan pula dengan kes rogol seorang bayi perempuan lapan bulan oleh sepupu lelakinya di New Delhi, India. Menurut laporan BBC, bayi perempuan itu kini dilaporkan dalam keadaan kritikal di hospital. Pihak polis memberitahu mereka telah menahan tertuduh yang berusia 28 tahun, seorang buruh.

Ketua Suruhanjaya Bahagian Wanita New Delhi, Swati Maliwal yang melawat bayi itu di hospital pada Isnin menyifatkan kecederaan bayi itu sebagai “mengerikan”. Insiden itu terjadi pada Ahad tetapi telah tersebar luas selepas media tempatan membuat laporan. Swati dalam satu muat naik di laman Twitter, menyatakan bayi malang itu terpaksa menjalani pembedahan selama tiga jam. “Tangisannya begitu menyayat hati dan boleh didengari di dalam unit rawatan intensif hospital itu. Dia mengalami kecederaan yang teruk pada organ dalamannya,” tambahnya. “Apa boleh buat? Bagaimana Delhi boleh tidur hari ini apabila bayi 8 bulan dirogol secara kejam di bandar ini? Adakah kita hari ini kita menjadi tidak sensitif atau kita mudah sahaja menerima ini adalah takdir kita?”

Swati juga membuat rayuan kepada Perdana Menteri India, Narendra Modi untuk memperketatkan undang-undang dan menambah anggota polis bagi melindungi wanita di negara itu. Pemantauan terhadap kes gangguan seksual telah meningkat di India sejak insiden rogol dan bunuh pelajar berusia 23 tahun dalam bas pada 2012 di New Delhi. Jenayah itu telah menimbulkan protes dan desakan kepada kerajaan bagi memperkenalkan hukuman lebih berat kes rogol termasuk hukuman mati.

Baca seterusnya..

“Dirogol Tanpa Rela” – Farid Kamil Buat Laporan Polis

BERANG filem lakonannya iaitu Pinjamkan Hatiku disebarkan secara haram menerusi Facebook baru-baru ini, pelakonnya Farid Kamil membuat laporan di Balai Polis Puchong Jaya, Selangor kira-kira 2.30 petang Isnin. Farid, 36, ketika ditemui berkata, tindakan itu diambil kerana ingin memastikan jenayah cetak rompak digital dapat dibendung selain mengheret pihak tidak bertanggungjawab ke muka pengadilan. “Sebagai pelakon siapa yang tak marah apabila hasil kerja yang dilakukan dengan penuh rasa tanggungjawab disalah gunakan seperti itu. “Saya ibaratkan perbuatan cetak rompak digital ini seperti saya dirogol tanpa kerelaan.

“Tindakan harus diambil bagi memastikan masalah ini tidak bertambah parah dan jangan sewenang-wenangnya menyebarkan hak kerja orang lain kepada awam secara percuma,” katanya. Farid ditemui pada majlis pelancaran Dewan Perniagaan Artis, di Hotel Royale Chulan, Damansara Petaling Jaya pada Isnin. Selain Farid, turut bersama-samanya membuat laporan polis itu adalah pengarahnya, Osman Ali. Barisan pelakon filem Pinjamkan Hatiku termasuk Ayda Jebat dan Shaheizy Sam.

Dalam pada itu, Farid berkata, tindakan agresif perlu diambil bagi membanteras aktiviti yang mampu merosakkan industri perfileman dalam jangka masa panjang. Kata Farid, walaupun filem itu bukan terbitannya namun sebagai pelakon dia terpanggil untuk sama-sama tampil bagi memastikan isu cetak rompak digital ini kerana ia juga melibatkan kredibiliti mereka sebagai pemain industri.

“Bagi saya pelakon turut memainkan peranan sebab ia melibatkan penjenamaan seorang artis.

“Cetak rompak versi baru ini adalah virus yang mampu tersebar dengan cepat sekiranya ia tidak dibendung.

“Ini juga soal hak dan setakat ini masih belum ada pelaksanaan menyeluruh bagi membanteras jenayah ini,” katanya.

Farid juga memberitahu laporan polis itu dibuat bagi membuka mata masyarakat tentang kepentingan menghormati hak cipta sesebuah karya.

Pinjamkan Hatiku turut membariskan pelakon seperti Shaheizy Sam dan Ayda dan ia sedang ditayangkan di pawagam sejak 30 November lalu.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : mStar

 

Facebook Comments