no comments

7 Tips Selamatkan diri dari cengkaman hutang

7 Tips Selamatkan diri dari cengkaman hutang

Sikap alpa, boros dan tiada perancangan merupakan jerat utama yang membawa kepada perangkap hutang. Kita mungkin berhutang kerana ingin berbelanja mewah atau mendapatkan barangan impian sehingga terlupa akan permasalahan yang bakal timbul.

Akibatnya, sumber kewangan bukan sahaja semakin merosot, malahan pelbagai konflik akan timbul terutamanya bagi individu yang telah berkeluarga. Bagaimana untuk menyelamatkan diri daripada terus terperangkap dalam permasalahan hutang ini? Tips berikut mungkin boleh membantu.

1. Jangan Berhutang Untuk Selamatkan Tunai
Anda mungkin mempunyai sejumlah wang simpanan yang banyak. Tetapi, anda berkira  untuk menggunakan wang ini untuk membeli barangan yang dihajati. Anda lebih teruja berbelanja secara bayaran ansuran yang pasti lebih tinggi jumlahnya berbanding bayaran tunai. Ada juga antara kita yang gemar menggunakan kad kredit, sedangkan ketika  itu mempunyai tunai yang mencukupi. Jika sikap ini dijadikan amalan, anda pasti akan berdepan dengan situasi sukar sekiranya jumlah hutang semakin meningkat.

2. Jangan Berhutang Untuk Perkara Yang Remeh
Adakah anda merupakan seorang yang gemar menjadikan rakan-rakan sebagai “bank” di kala ingin mendapatkan barangan yang dihajati? Jika ini sikap anda, segeralah berubah. Perbuatan anda yang gemar meminjam seterusnya berhutang ini hanya akan menjerat anda kepada masalah kewangan yang lebih serius. Jika tidak mampu melangsaikannya, anda bukan sahaja akan kehilangan rakan, malahan tiada siapa lagi akan menbantu anda.

3. Cari Ikhtiar Elak Berhutang
Jadikan hutang ini sebagai pilihan terakhir anda. Jika menginginkan sesuatu perkara, cuba cari ikhtiar atau jalan terbaik mencari sumber kewangan. Namun, jika sumber kewangan yang sedia ada masih tidak mencukupi, anda mungkin boleh mempertimbangkan semula untuk berhutang. Bagaimanapun, pilihlah sumber hutang yang terbaik dan tidak mempunyai kadar faedah yang tinggi.

4. Tangguhkan Pengambilan Hutang
Sebelum anda menurunkan tandatangan pada surat perjanjian pinjaman, fikirkan ia secara lebih mendalam. Cuba bayangkan, apa yang akan berlaku  pada diri anda sekeluarga jika hutang itu tidak mampu anda langsaikan. Anda mungkin kehilangan rumah, kereta, harta benda dan kemungkinan diisytiharkan muflis. Barangan anda terpaksa digadaikan demi melangsaikan hutang. Jika semua ini anda fikirkan, pasti anda akan menangguhkan pengambilan hutang tersebut.

5. Jangan Miliki Kad Kredit.
Fikirkan secara mendalam jika anda berhasrat untuk memiliki kad kredit. Adakah anda benar-benar memerlukannya, apakah tujuannya, adakah anda seorang yang boros, mampukah anda berdisiplin dan bolehkah anda menggunakannya secara bijak? Jika jawapan negative, maka lupakan sahaja niat anda untuk memiliki kad kredit. Lebih baik berbelanja secara tunai daripada berhutang menerusi kad kredit.

6. Tunai Setiap Kali Berbelanja
Tidak perlu rasanya untuk menggunakan kad kredit jika pembelian tersebut dalam jumlah kecil atau sederhana, misalnya membeli barangan keperluan harian. Jika berhasrat membeli kelengkapan rumah, jangan beli serentak jika anda tidak berkemampuan. Berbelanja mengikut tahap kemampuan dapat menyelamatkan anda daripada berhutang. Kemampuan membeli seseorang adalah setakat jumlah tunai yang sanggup dibayar

7. Sediakan Tabungan Untuk Barang Yang Dihajati

Jangan tergesa-gesa untuk mendapatkan barangan impian anda. Jika anda berhajat untuk memiliki sesuatu barangan seperti kamera DSLR tetapi masih belum mempunyai kewangan yang cukup, cubalah untuk bersabar. Kumpulkan kewangan anda secara bulanan misalnya RM300 sebulan, sehinggalah jumlah tersebut mencukupi untuk membeli kamera yang anda idamkan. Masalah hutang pasti tidak timbul.

Facebook Comments