no comments

10 Negara Terkaya Di Dunia

Ini adalah 10 negara terkaya di dunia pada tahun 2016. Jumlah kekayaan diukur berpandukan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Negara-negara pengeluar minyak terus menguasai senarai pada tahun 2015 seperti  pada tahun 2014.

 

#10 Saudi Arabia – $51,924 GDP  (PPP) per kapita
Arab Saudi adalah negara ekonomi berasaskan minyak dengan kawalan kerajaan yang kuat keatas aktiviti-aktiviti ekonomi utama yang menikmati KDNK tinggi. KDNK  per kapita adalah $ 51,924 kerana ia mempunyai 18% daripada rizab petroleum di dunia, Kedudukan sebagai pengeksport terbesar petroleum, dan memainkan peranan utama dalam OPEC. Walaupun mempunyai rizab petroleum terbesar di dunia, pendapatan per kapita jatuh jauh lebih kecil daripada negara jiran sekitar Teluk Parsi.

#09 The United States – $54,630 GDP (PPP) per kapita
Walaupun kebanyakan negara-negara dalam senarai ini mempunyai populasi yang kecil, Amerika masih antara negara ekonomi terbesar, Amerika Syarikat, boleh mengekalkan kapita KDNK per (PPP) sebanyak $ 54.630, memandangkan penduduknya yang berjumlah lebih daripada 310 juta orang. Kejayaan ini adalah disebabkan oleh industri-industri besar seperti  automotif, sektor teknologi yang menggalakkan inovasi, dan sistem demokrasi yang melindungi hak harta keusahawanan dan intelektual.

 

#08 Switzerland – $57,235 GDP (PPP) per kapita
KDNK (PPP) bagi setiap warganegara Switzerland adalah $ 57,235. Perbankan Switzerland dan institusi kewangannya yang berkembang menyebabkan negara ini dan ekonominya terus bertahan. Kebanyakkan orang kaya dan syarikat-syarikat gergasi membuka akaun bank di Switzerland dan ini menyebabkan Switzerland mempunyai lebihan modal untuk digunakan bagi tujuan pelaburan. Zurich dan Geneva adalah antara sepuluh bandar yang taraf hidup tinggi di dunia.

#07 Norway – $64,856 GDP (PPP) per kapita
KDNK per kapita ini negara Norway sebanyak $ 64.856 dan memberikan kelebihan kepada 4,970,000 rakyatnya untuk meraih faedah ekonomi. Aktiviti utama ekonimi adalah perikanan, minyak dan gas, Norway adalah pengeksport kelapan terbesar minyak mentah, pengeksport kesembilan terbesar minyak ditapis, dan pengeksport terbesar ke-3 gas asli di dunia.

#06 The United Arab Emirates – $67,674 GDP (PPP) per kapita
United Arab Emirates mempunyai keluasan tanah kira-kira 32.278 batu persegi. Ini bermakna negara ini lebih kecil dari  New York (54.556 batu persegi). Dengan penduduk seramai 9.2 juta orang, ia adalah sedikit lebih padat daripada negeri New Jersey. Satu pertiga daripada ekonomi $ 67,674 per kapita adalah datang dari hasil minyak, manakala sektor perkhidmatan dan telekomunikasi adalah penyumbang kedua. UAE adalah ekonomi kedua terbesar di dunia Arab selepas Arab Saudi.

#05 Brunei – $71,185 GDP (PPP) per kapita
Brunei adalah negara kecil dengan ekonomi yang kaya. Kekayaan ini merupakan campuran usahawanan asing dan domestik telah membawa KDNK per kapita (PPP) daripada 71,185. Kekayaan ini adalah dari hasil eksport minyak mentah dan gas asli.

#04 Kuwait – $73,246 GDP (PPP) per capita
Sungguhpun negara Kuwait kecil, rakyatnya menikmati kapita KDNK per (PPP) sebanyak $ 73,246. Dinar Kuwait merupakan mata wang yang paling bernilai di dunia. Kuwait mempunyai 10% daripada rizab minyak dunia dan petroleum adalah separuh daripada KDNK.

#03 Singapura – $82,763 GDP (PPP) per capita
Tempat ketiga adalah sebuah negara pulau dengan pendapatan per kapita (PPP) sebanyak $ 82.763, iaitu lima kali purata pendapatan per kapita bagi seorang individu biasa di dunia. Asas kekayaan Singapura adalah dalam sektor perkhidmatan kewangan, industri eksport kimia, dan dasar-dasar ekonomi liberal yang menggalakkan pertumbuhan dan inovasi. Singapura mempunyai pelabuhan kedua tersibuk.

#02 Luxembourg – $97,662 GDP (PPP) per capita
Satu simbol kekayaan, tempat kedua dalam senarai ini mempunyai KDNK per kapita (PPP) sebanyak $ 97.662.  Ekonomi yang kukuh adalah kerana dasar sektor perbankan yang berkualiti, dasar fiskal yang berhemat, dan sektor perindustrian berat dan industri keluli dinamik. Perbankan di Luxembourg adalah sektor terbesar dalam ekonominya dengan nilai aset melebihi $ 1.24 trilion sahaja.

#01 Qatar – $140,649 GDP (PPP) per capita
Qatar dalam kedudukan nombor satu dalam senarai 10 negara teratas terkaya kerana KDNK yang tinggi (PPP) per kapita iaitu sebanyak $ 140.649. Qatar mempunyai industri cari gali minyak yang maju di mana industri petroleum yang menyumbang 70% daripada hasil kerajaan, 60% daripada KDNK dan 85% daripada pendapatan eksportnya. Kerana kekayaan dan kejayaan ekonomi, Qatar telah dipilih sebagai tuan rumah Piala Dunia FIFA 2022. Walau bagaimanapun, Qatar juga negara yang paling konteversi dalam senarai penggunaan buruh paksa dari negara-negara di Asia dan Afrika.

Facebook Comments