no comments

10 Pengeluar Smartphone  Terbesar Di Dunia Tahun 2017

 

#10 SONY

Sony baru-baru ini mengesahkan bahawa ia hanya akan menjual telefon pintar premium di India dan negara-negara tertentu yang lain. Syarikat Jepun baru-baru ini melancarkan telefon pintar Xperia XZ itu. Sony mungkin menghadapi kesukaran pada tahun 2017 ekoran hanya memberi tumpuan pada peranti mewah.

#09 LG

LG telah membuat kejutan dengan mengeluarkan model LG G5. Walaubagaimanpun pengeluaran telefon model ini tidak membawa nasib yang baik untuk syarikat. Model LG V20 diharapkan dapat meningkatkan jualan syarikat ini.

#08 LENOVO

Pembuat telefon pintar Cina Lenovo walaupun hilang kedudukannya dalam 5 teratas di peringkat global tetapi syarikat itu terus berjaya dalam pasaran India. Pada tahun ini, Lenovo  juga menjadi syarikat yang pertama bekerjasama dengan Google untuk platform berasaskan Tango dan  diperkukuhkan dengan pelancarannya Phab 2 Pro.

Lenovo anak syarikat Motorola juga menyaksikan pertumbuhan yang baik di India dan pasaran lain. Syarikat itu melancarkan  telefon bimbit paling nipis di dunia iaitu Moto Z di dunia dan bersama-sama dengan peranti bajet seperti Moto G4 Plus dan Moto M.

#07 XIAOMI
Telefon pintar Xiaomi membuat kemunculan semula dalam pasaran telefon pintar India pada tahun 2016. Telefon pintar Mi 5 dikeluarkan sebagai telefon ‘bajet nilai bagi wang’ manakala Redmi Note 3 merupakan jualan yang paling baik di India.

#06 ONEPLUS

OnePlus telah dikenali untuk telefon pintar yang memberikan Value Money. OnePlus adalah yang pertama mengeluarkan telefon  6GB RAM dan Snapdragon 820 Processor. Baru-baru ini syarikat China ini melancarkan pengganti kepada OnePlus 3 yang digelar OnePlus 3T, mempunyai spesifikasi yang dipertingkatkan dan tag harga yang lebih tinggi.

#05 VIVO
Vivo duduk di kedudukan kelima dengan menewaskan Xiaomi. Syarikat ini mempunyai bahagian pasaran global sebanyak 5.9% pada suku ke tiga 2016. Seperti Oppo, China adalah pasaran utama untuk menjual telefon pintar. Syarikat itu juga telah berkembang di India dan Myanmar, dengan Vivo X6 menjadi telefon pintar yang paling laris.


#04 OPPO
OPPO, yang menggulingkan Lenovo dalam suku pertama 2016 untuk berada di tempat ke-4. Dengan peratusan sebanyak 7.1% daripada pasaran telefon pintar, permainan utama OPPO adalah di China. Dengan pemasaran agresif ia terus mencari kejayaan dalam pasaran Asia di luar China. Penjualan R9 diikuti dengan A33 adalah yang tertingginya pada suku lepas.

#03 HUAWEI

Syarikat berteknologi dari Negara China Huawei mengekalkan kedudukan ketiga dalam bahagian telefon pintar global. Penjualan telefon pintar mewah dan sederhana menyumbang keuntung 57.2% syarikat semasa suku ke 3 2016.

#02 APPLE

Apple menjual 45.5 juta unit, yang merupakan 5.3% tahun penurunan pada suku ke tiga 2015. IPhone 6S terus menjadi peranti laris yang suku tahun 2016, diikuti oleh peranti terbaru, iPhone 7.

#1 SAMSUNG

Samsung mengekalkan kedudukan nombor satu dalam pasaran telefon pintar di seluruh dunia dengan penguasaan 21% pada suku ke tiga 2016. Ini pengekalan kedudukan datang di tengah-tengah penarikan balik Galaxy Nota 7, Tahniah kepada kejayaan berterusan Galaxy S7 dan S7 peranti Edge.

Portfolio diselaraskan Samsung peranti, termasuk J-siri yang mampu dimiliki, terbukti berjaya dalam banyak pasaran peringkat pertengahan yang biasanya dikuasai oleh jenama tempatan.

Facebook Comments